Forside Iværksætterliv Stor guide: Finansieringsmuligheder for danske iværksættervirksomheder

Stor guide: Finansieringsmuligheder for danske iværksættervirksomheder

Stor guide: Finansieringsmuligheder for danske iværksættervirksomheder
Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/startupsteps.dk/public_html/wp-content/themes/newstube/functions.php on line 1538
0
0

Den mest hyppige dødsårsag for danske virksomhed er likviditetsproblemer. Der er måske faktureret og udsigt til at der kommer penge i kassen, men lige nu er der ingen – og så kan du ikke betale dine kreditorer og løn til medarbejderne.

Virksomhederne med en vis grad af finansiering har bedre muligheder for at overleve i mange år og eventuelt blive til store og succesrige selskaber.

Finansiering kan komme mange steder fra. Vi lister en række af dem her. Nogle er bedre end andre, men det er sjældent, at du som iværksætter eller entreprenør har adgang til dem alle – du må derfor nøjes med hvad, der faktisk er tilgængeligt for dig.

SEED Capital

SEED Capital er en af de mere kendte fonde i Danmark. Fonden investerer i teknologi- og medicinselskaber i ”early stage” – det vil sige tidligt i virksomhedens levetid, hvor behovet for kapital måske også er størst.

SEED Capital investerer fra 250.000 euro og op til 9 millioner euro, hvis du er i stand til at overbevise dem om, din idé er den bedste, de nogensinde har set.

Du kan se mere på seedcapital.dk.

Banklån med personlig hæftelse

En hyppig – men farlig – måde at finansiere ens virksomhed på er med et banklån. Alle danske banker kræver personlig hæftelse fra virksomhedens ejere for at stille banklånet. Du kan ofte låne flere hundrede tusinde kroner, hvis din forretningsplan er stærk og du kan vise en vis omsætning fra starten af.

Banklånet betales tilbage med renter fra 5-15 % afhængigt af hvor god du er til at forhandle med din bank og overbevise dem om, at en investering i dig er ganske sikker. Renterne med et faktisk banklån er mere fordelagtige end med et forbrugslån online, hvor du nemt kan komme til at betale store tocifrede procenter i renter især ved kortfristede lån.

Overvejer du at optage et banklån til din virksomhed kan du med fordel alliere dig med en økonomisk rådgiver, der kan hjælpe dig med at opstille en solid forretningsplan, lægge et likviditetsbudget og måske deltage i dine møder med banken – alt sammen for at øge dine chancer for at få lånet.

Almindelig investering

Har du fået en særligt god idé kan du være heldig at få en investor med på vognen.

Investoren tager en procentdel af din virksomhed mod at skyde penge ind. Det kan være eksempelvis en halv million kroner for 25 % af din virksomhed. Konceptet er visualiseret i DR1-serien Løvens Hule, der har kørt over skærmen i slutningen af 2015 og kan streames på DR.dk/TV.

For mange er den store udfordring at finde investoren. Du kan bruge portaler som Amino og Facebook-grupper til at komme i kontakt med mulige investorer – men det handler især om netværk i sidste ende, his du gerne vil have folk til at investere penge i dig og din idé.

Læs mere om investering på Langsomtrig.dk.

Crowdfunding

Kickstarter.com og IndieGogo er platforme, hvor du har mulighed for at opnå ”crowdfunding”. Det er en mulig finansieringsform, hvis du ønsker at sælge et givent produkt.

De der crowdfunder dig køber så at sige produktet før det er udviklet med den risiko, der også hører sig til. Du får pengene ind nu og skal så levere senere i forløbet, når du har udviklet og produceret din opfindelse.

Danske Airtame er blandt de virksomheder der har haft bedst held med crowdfunding. På Indiegogo lykkes det virksomheden at samle mange millioner kroner ind til deres trådløse HDMi-produkt.

Crowdlending

Crowdfundings fætter hedder crowdlending. Her låner du pengene fra private investorer. Det kan lade sig gøre blandt andet med de danske portaler Lendino og FlexFunding.

I modsætning til crowdfunding hvor du betaler tilbage ved at levere dit produkt efter produktion er crowdlending et alternativ til almindelig bankfinansiering. Du betaler således af på dit lån med den rente, der er bestemt af markedet.

Crowdlending er et forholdsvis nyt koncept på dansk jord, men ikke desto mindre meget spændende at følge med i og flere danske virksomheder har med succes allerede benyttet sig af finansieringsformen.

Offentlige fonde (DK og EU)

Sidst, men ikke mindst, bør nævnes de talrige offentlige både danske og EU-fonde, du har mulighed for at søge støtte fra.

Ofte er fondene oprettet med et formål som at støtte virksomheder inden for biotek, virksomheder der har potentiale til at skabe mange jobs eller måske virksomheder, der benytter sig af grøn teknologi.

Hvis din virksomhed opfylder formålet bør du søge og se, om du kan få del i de store puljer.

Overvej eventuelt at alliere dig med en professionel til at skrive ansøgningen til de rigtige puljer. Det kan være svært at navigere rundt i de mange muligheder for især EU-støtte. Derfor tilbyder en række virksomheder at vurdere dine chancer for at få støtte og med ”no cure no pay”-betaling (procentuelt udregnet af den støtte du får) at skrive din ansøgning og sikre stabil kommunikation med de relevante myndigheder.

Med sådan en løsning kan du bare læne dig tilbage og arbejde i virksomheden som du ellers ville og håbe på at få den nødvendige investering.

Held og lykke!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alt indhold på denne side er betalt eller sponsoreret.<br/>Vi bruger cookes til at forbedre brugeroplevelsen på siden. mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept. Vi gør dig opmærksom på, at indlæg på denne hjemmeside er betalte eller sponsorerede af samarbejdspartnere.

Luk